Skip to content

De Gelderlander, door Maarten-Jan Dongelmans:

Jan-Willem Rozenboom laat Bach niet uit zijn vel springen

Op 10 mei maakt hij zijn debuut in het Amsterdamse Concertgebouw tijdens de serie Piano Nights en onlangs verscheen in eigen beheer zijn album Jan-Willem Rozenboom plays Bach – Seven Transcriptions. Maar het grote publiek kent de 48-jarige Tilburgse pianist en oud-leerling van Rian de Waal natuurlijk als begeleider en componist van Guus Meeuwis.

Het bloed kruipt dan ook waar het niet gaan kan. De nieuwe cd eindigt met een bonustrack. En wel met Rozenboomsd driestemmige Fuga in G over zijn eigen hitsong Brabant. Bach en Brabant: die combi smaakt beslist naar meer.

Volgens het boekje te werk

Niet in de laatste plaats omdat de toetsenist precies weet hoe hij volgens het boekje te werk moet gaan. Rozenboom vertelt zelf dat hij, net als Bach dat deed, “omkeringen, een mineurvariatie en een stretto heeft ingebouwd”.

In de overige stukken blijft de pianist met zijn bewerkingen altijd dicht bij het origineel. Originele stemmen zoals sopraan, fluit, continuo worden op een overtuigende wijze naar de pianoklank vertaald met behoud van spanningsbogen en zonder al te veel opsmuk.

Een beroep op de linkerhand

Rozenboom pakt de uitdaging dan ook totaal anders aan dan bekende en ouderwetse Bachbewerkers als Busoni en Stokowski. De Tilburger heeft er geen behoefte aan om de klank van de moderne concertvleugel uit te buiten en Bach als het ware uit zijn vel te laten springen.

Hij kiest meer voor de wijze waarop Brahms met de beroemde Chaconne omging. Om de expressie van het oorspronkelijke vioolstuk zo natuurlijk mogelijk over te brengen doet Brahms alleen een beroep op de linkerhand van de pianist. De grote componist uit de negentiende eeuw is hier trouwens de enige arrangeur naast Rozenboom.

Herfstig van kleur

Hoogtepunten van het album zijn twee oorspronkelijke zangstukken. Ik raakte onder de bekoring van Rozenbooms versie van de beroemde sopraanaria Aus Liebe will mein Heiland sterben uit de Matthäus-Passion. De partijen van de twee fluiten en de sopraanlijn smelten hier in een zangerige pianopartituur samen. Een weldadige rust ademt Mache dich mein Geist, bereit uit de Cantate BWV 115, samen met de Chaconne een van de langste stukken van het programma. Het toucher is herfstig van kleur. De voordracht vind ik heel relaxed en toch vol spanning. Om heerlijk bij weg te dromen.

Minder vreemd dan het lijkt

Het linkerhandspel in de Chaconne gaat Rozenboom trouwens heel goed af. Knap zoals de expressie wordt gedoseerd. Net als de inzet van het pedaal. Het arrangement van één van Bachs laatste stukken Vor deinen Thron tret ich hiermit maakt indruk door de heldere opbouw in Rozenbooms spel.

Als Brabander en afkomstig van het kasteel van Boxmeer waardeer ik het klankmomunent dat de pianist van Brabant maakt. De keuze van deze song in het Bachprogramma is minder vreemd dan het lijkt.

Muzikaal gezin dat zich laafde aan radio 4

Rozenboom kwam er tien na het schrijven van Brabant achter dat de harmonieën hetzelfde zijn als van Bachs Goldbergvariaties. Niet verwonderlijk, want de pianist stamt uit een muzikaal gezin dat zich laafde aan Radio 4.

Dit najaar gaat Rozenboom op concerttournee. Dan ligt de cd in de zalen klaar voor de verkoop. Maar aanschaffen kan nu ook al. www.Jwrozenboom.nl

Zonde dat al dit moois niet veel langer dan drie kwartier duurt.

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf een paar keer per jaar op de hoogte van alle concerten en activiteiten van Jan-Willem Rozenboom
X