Skip to content

Het Nederlands Dagblad:

Een pianist die muziek van Bach speelt is niet uniek. Luit- en klavecimbelmuziek kan technisch vrij makkelijk op piano worden gespeeld. ook voeren pianisten wel uit, maar dan vaak in negentiende-eeuwse arrangementen waarbij vaak veel noten werden toegevoegd. Pianist jan-Willem Rozenboom doet het op deze cd anders. “Geen noot te veel” zou zijn motto kunnen zijn. Aan de transcripties die hij maakte zijn geen extra noten toegevoegd. En dus hoor je het orgelkoraal ‘Ich ruf’ zu dir’ niet in de volle versie van Ferrucio Busoni, maar in de ‘kalere’ maar fraai klinkende orgelversie. Rozenboom ging nog een stapje verder. Hij bewerkte ook enkele vocale Bachwerken, zoals aria’;s uit de Matthäus Passion en uit een cantate. Monumentaal is zijn vertolking van de bekende vioolchaconne van Bach, in de pianoversie van Brahms. Rozenboom is niet alleen een klassiek pianist die eerder cd’s met werk van Schubert en Bach’s ‘Goldbergvariaties’ heeft gemaakt. Hij is ook al jarenlang vaste begeleider van zanger Guus Meeuwis. Reden voor Rozenboom om van hun hit ‘Brabant’ een fuga in Bach stijl te maken. Een mooie toegift. Rozenbooms spel is trefzeker en smaakvol en straalt vooral rust uit.

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf een paar keer per jaar op de hoogte van alle concerten en activiteiten van Jan-Willem Rozenboom
X