Skip to content

Luister:

Jan-Willem Rozenboom is typisch zo’n pianist die zich gelukkig zonder enige gêne tussen pop en klassiek beweegt. Al vijfentwintig jaar is hij de vaste pianist van Guus Meeuwis en componeerde hij mee aan de hits Brabant en Tranen gelachen. Ondertussen houdt de man, die ooit cum laude afstudeerde aan het conservatorium, zich bezig met Bach. Enkele jaren geleden doorbrak hij de klassieke stilte al eens met een even verrassende als verrassend goede opname van de Goldberg Variaties en nu krijgt die plaat een vervolg met Seven Transcriptions. Rozenboom benutte de podiumrestricties van de coronajaren om werken van Bach die niet oorspronkelijk voor toetsen geschreven zijn te transcriberen. En dat levert met werken als de Prelude pour La Luth BWV 998, het Largo uit de Sonate voor viool solo BWV 1005 en de sopraanaria Aus Liebe will mein Heiland sterben mooie stukken in de geest van Bach op. Rozenboom waagde zich ook aan de beroemde Chaconne uit de Partita in d en nam daarvoor de pianobewerking van Johannes Brahms voor de linkerhand als uitgangspunt. Een mooi huzarenstukje dat Rozenboom vol overtuiging brengt. Speciaal voor de Guus Meeuwis- en Brabantfans voegde hij als bonus een eigen fuga toe op het thema van de tot evergreen uitgegroeide hit Brabant. Het is vooral een extra bewijs dat Rozenboom Bach volledig in zijn vingers en geest heeft.

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf een paar keer per jaar op de hoogte van alle concerten en activiteiten van Jan-Willem Rozenboom
X